nieuwsNo. 1 – Januari 2015

HAPPY 2015!


De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar met veel geluk, gezondheid, maar ook met een kleine ecologische voetafdruk! We vieren het begin van dit jaar met een nieuwe aanvulling op onze website: een nieuwsupdate. In deze sectie zul je een selectie vinden van nieuws dat gerelateerd is aan ons werkgebied. En anders dan bij andere media, richten wij ons voornamelijk op positief nieuws. Het thema van deze eerste editie richt zich op goede voornemens en geluk. Wil je geen updates meer missen? Meld je dan aan en ontvang de Happy Planet Post update in je postvak.


Team Happy Planet Platform


Inhoud


Primeur – HPI survey staat online


Na maanden van hard werk is de Nederlandse vertaling van de Happy Planet Index Survey eindelijk gereed! Onze vrijwilligers Michael Schuijff en Bart Hoekstra hebben zich – op geheel vrijwillige basis – ingezet om deze mijlpaal voor HPP mogelijk te maken. Wat volgt is uniek: geen enkele andere organisatie ter wereld is op deze manier bezig met onderzoek naar de HPI. HPI Waarom is onderzoek naar de HPI nodig? De survey zorgt ervoor dat we meer inzicht krijgen in de HPI. Op macroniveau weten we ongeveer hoe hoog landen scoren op de HPI. Maar hoe kleiner de schaal, hoe minder er bekend is. Zo zijn er van Nederlandse gemeenten geen gegevens beschikbaar, simpelweg omdat er op dit niveau nog niet wordt gemeten. Daar brengen wij met de start van de HPI Survey verandering in. Individuen krijgen zicht op hun eigen HPI door vragen te beantwoorden over hun leefsituatie, gezondheid en leefstijl. Door de data anoniem te verwerken zijn we in staat uitspraken te doen over de scores in wijken en steden.*  Op deze manier krijgen we steeds meer zicht op de totale HPI van Nederland. En dit is belangrijk om te erachter te komen hoe het met ons is gesteld en welke stappen we kunnen ondernemen om een gelukkiger, gezonder en duurzamer te leven. Want als we de HPI score van Nederland weten, dan kunnen we ook gezamenlijk gaan werken aan een hogere HPI. Deel de HPI survey met zoveel mogelijk mensen zodat we erachter kunnen komen hoe goed het met Nederland is gesteld.

MAAK DE HPI SURVEY

* HPP zal de data verwerken in een Country Analysis en gebruiken voor verder onderzoek samen met NEF – de organisatie die de HPI heeft ontwikkeld. Zo leren we steeds beter waar we staan op het gebied van de HPI en kunnen we leren van de inzichten die we opdoen.


 

HPP Icoon SupermanGoede voornemens? Maak de HPI Survey!


Bij de start van een nieuw jaar horen goede voornemens. Veel mensen richten zich op persoonlijke ontwikkeling en starten hier vol goede moed mee. Verreweg de meeste voornemens hebben te maken met gelukkig worden en gezond blijven. Maar hoe kan je zorgen dat je kansen op succes zo groot mogelijk worden? Bekijk eerst waar je start, zodat je met die informatie goed kunt bepalen welke stappen je moet ondernemen om je goede voornemens om te zetten in daden èn ze vol te blijven houden.


Een handige tool die je hierbij kan helpen is volgens ons de Happy Planet Index. Je score maakt inzichtelijk hoe het is gesteld met je geluksniveau, levensverwachting en gezondheid en daarnaast meet het ook je ecologische voetafdruk (hoe duurzaam je leeft) op het moment van afname. Hiermee kan je dus goed zien vanaf welk niveau je start. En het mooie van deze tool is dat je de test regelmatig kunt doen om je vorderingen te bekijken: dit geeft je houvast om je goede voornemens vol te kunnen houden. Maak de HPI Survey vandaag en vergeet niet om de survey te delen in je vriendenkring en netwerk.

 


Happiness Cinema: denk mee


De eerste editie van Happiness Cinema was een groot succes en dat heeft ons blij verrast (bekijk hier de foto’s)! Daarom kondigen we nu onze plannen aan voor een tweede editie in maart. En wij willen onze volgers hier graag bij betrekken. Heb je een tip voor een film die te maken heeft met één van de thema’s waar wij mee bezig zijn (denk aan: de 5 Ways to Well-being, duurzaamheid en gezondheid of levensverwachting)? Stuur ons dan vóór 1 februari je tips via contact@happyplanetplatform.nl of via onze social media. De beste tip belonen we met twee gratis bioscoopkaarten voor de volgende editie van Happiness Cinema.


De blog van We Want Cinema over Happiness Cinema presenteert Happy lees je overigens hier. PS: we staan ook in de top 5 van We Want Cinema’s hoogtepunten van 2014.

Wedstrijd: logo Happiness Cinema

Ben je creatief en wil jij je talent inzetten voor onze non-profitorganisatie? Stuur ons dan jouw logo-ontwerp voor Happiness Cinema, gebaseerd op onze huisstijl. De winnaar krijgt twee toegangskaarten voor een volgende editie van Happiness Cinema èn eeuwige roem (vermelding op onze website en social media). Stuur je inzending vóór 16 februari naar contact@happyplanetplatform.nl

 


HPP Blik op 2014

Blik op 2014


Ons jaar is fantastisch geweest: we hebben niet één, maar meerdere mijlpalen mogen meemaken.


Om ons jaar af te sluiten hebben we een tijdlijn gemaakt waarin we 2014 bondig hebben samengevat.

 


Nieuwe inzichten positieve psychologie 2014


De GGSC (Greater Good Science Centre, Berkeley, VS) heeft hun persoonlijke top tien van 2014 voor inzichten uit de positieve psychologische wetenschap opgesteld. De vondsten  zijn onder meer:

  • dankbaarheid maakt verstandiger met geld uitgeven;
  • meer verschil in emoties, zowel positieve als negatieve, kan ons juist gelukkiger en gezonder maken;
  • activiteiten gebaseerd op positieve psychologie maken mensen niet alleen gelukkiger, maar kunnen ook helpen om lijden te verlichten

Meer inzichten en verwijzingen naar de wetenschappelijke artikelen lees je in hun blog.


 Tips


Happiness Jar Een mooie tip van Liz Gilbert, schrijfster van o.a. Eten, Bidden en Beminnen, om het nieuwe jaar mee te beginnen: maak het uiten van dankbaarheid tot een dagelijkse gewoonte. Neem een grote pot met deksel en plaats deze op een prominente plek in je huis. Je schrijft elke dag op een papiertje waar je dankbaar voor bent en doet dit in de pot. Op slechte of vervelende dagen open je de pot en haal je een papiertje eruit en zie je weer dat je altijd iets hebt om dankbaar voor te zijn. Een simpele maar heel effectieve manier om weer positief te worden. Dankbaarheid uiten kan je geluksniveau blijvend verhogen. Zo heb je aan het einde van het jaar een pot gevuld met je dankbaarheid (zie foto). Lees de blog van Liz hier.


Goede voornemens volhouden

Meer tips om je goede voornemens te kunnen volhouden:

  • Verzin een ‘als-dan’-scenario;
  • Focus op het proces en niet het einddoel;
  • Ga ervan uit dat je een keer zult falen.

Lees meer op De Gelukswijzer.


Literatuur

 

Zin om iets te lezen over geluk? Dan bevelen wij je deze boeken warm aan:

  • De Maakbaarheid van Geluk; een wetenschappelijke benadering voor een gelukkig leven, Sonja Lyubomirsky
  • World Book of Happiness, Leo Bormans

 

Clips


Geen zin om te lezen? Bekijk deze korte (Engelstalige) clips over de HPI, geluk in de filosofie en wat het fundamentele doel van de maatschappij zou moeten zijn.